Uit vragenlijstonderzoek blijkt dat veel mensen ’s nachts moeite hebben om te zien en in het donker te functioneren. Dit geldt niet alleen voor ouderen of mensen met een oogziekte. Zo vermijdt een derde van de mensen zonder oogziekte autorijden in de avond en heeft meer dan de helft moeite met wandelen en fietsen op een niet verlichte buitenweg. Onbekend was echter waar het in Nederland ’s nachts hoe donker is en hoeveel moeite men dan heeft met zien. Het UMCG startte daarom in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap het publieksonderzoek “Zicht op Licht” met de vraag:
Hoe donker is het ’s nachts in Nederland en wie heeft dan moeite met zien?
Het onderzoek is juist nu relevant omdat sinds enkele jaren in Nederland in veel gemeenten, provincies en op rijkswegen ’s avonds de straatverlichting grotendeels uit gaat om kosten te besparen en lichtvervuiling te beperken. Nederland wordt dus steeds donkerder en daarmee – na zonsondergang – ook minder toegankelijk voor veel mensen.
In het onderzoek “Zicht op Licht” mat UMCG-onderzoeker Ronald Bierings (Oogheelkunde) met een speciaal ontwikkelde app voor smartphones en met hulp van het Nederlandse publiek hoe donker Nederland nu eigenlijk is op straat en hoe mensen dit ervaren. Zo ontstond een openbare lichtkaart van Nederland, die laat zien op welke plekken het ’s nachts licht of donker is. Mensen konden met de app onderzoeken hoe donker hun omgeving is en hoeveel moeite zij hebben met zien, ten opzichte van de rest van Nederland. De onderzoekers kregen hierdoor inzicht in hoe toegankelijk Nederland ’s nachts is voor mensen met en zonder oogziekte.
Klik hier om terug te gaan.